nieuws / Climate fresk workshop.

Climate fresk workshop

Deze week deden we de Climate Fresk workshop met (bijna) het gehele team van Objectum. De methodiek werkt met feitkaarten, gebaseerd op de IPCC-rapporten, die je in teams in de juiste oorzaak-gevolg volgorde legt. Met als doel: meer inzicht in de oorzaken en de complexe keten(s) van gevolgen van klimaatverandering. Wat zelfs voor de collega’s met een hoger kennisniveau op dit vlak lukte. En leerden we nieuwe woorden, zoals “stralingsforcering”: een maatstaf voor de verandering in de wereldwijde energiebalans, door onder andere de invloed van broeikasgassen en aërosolen. Waarbij positieve stralingsforcering zorgt voor meer opwarming.

Naast de opgedane nieuwe inzichten spraken we over wat deze kennis voor emoties bij ons opriep. Dat varieerde van heel actiegericht (we moeten het écht zelf doen en wel nu) tot behoorlijk gefrustreerd (waarom gebeurt er al zo lang zo weinig) en veel daar tussenin. Wat voor vrijwel iedereen, die zich op een of andere manier met het onderwerp klimaatverandering bezighoudt, vast herkenbaar zal zijn. Zeker wanneer de berichtgeving over duurzaamheid weinig hoopvol is, zoals over de aanscherping MPG (voorlopig van de baan) en de 7e planetaire grens (verzuring van de oceanen, bijna overschreden).

Uiteraard ontbrak ook het onderdeel “wat we als organisatie kunnen doen om onze impact op klimaatverandering te reduceren” niet. Het is inmiddels vrij breed bekend dat de bouwsector verantwoordelijk is voor bijna veertig procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. En dat deze sector dus in belangrijke mate kan bijdragen aan de ambitie om onder de 1,5 graad opwarming te blijven (Klimaatakkoord van Parijs) door bijvoorbeeld circulair te bouwen. Wij merken dat opdrachtgevende partijen vaak de argumenten geld (te duur) en complexiteit (te ingewikkeld) opvoeren om nog geen stappen te nemen. Vanuit onze rol moeten wij dus (beter) in staat zijn om te laten zien dat het kan, ook binnen budget, en de kansen voor de langere termijn prominenter maken.

Terug naar de workshop. De ochtend heeft (weer) meer dan duidelijk gemaakt dat maatregelen die zich slechts richten op de gevolgen van klimaatverandering vallen in de categorie: dweilen met de kraan open. Werkt een stuk beter als ook de oorzaak wordt aangepakt. Met het samenvattende motto van de workshop “verklein je voetafdruk en vergroot je handafdruk” gaan wij dan ook verder aan de slag.