dienst / Duurzaamheidsadvies.
Het belang van de transitie
De transitie naar een circulaire bouwsector staat nog in de kinderschoenen. Waar de noodzaak helder is en ambities stevig zijn maar beleid nog achterblijft, moeten we zelf onze verantwoordelijkheid pakken. De bouwopgave zal onverminderd groot zijn de komende jaren, onder meer door woningtekorten, onderhoud aan de infrastructuur en het klimaatadaptief maken van ons land. Aan ons als sector de taak de toekomstige bouwopgave op een verantwoorde manier in te vullen. Eindeloze groei op een eindige planeet is nu eenmaal niet mogelijk. Objectum ziet dat in en vertaalt dat naar concrete plannen en projecten.
Gerelateerde dienstverlening.
Visie ontwikkeling Roadmaps opstellen Programma-aanpak/ -advies Kwartiermaken Procesbegeleiding Strategisch vastgoedplanDuurzame en circulaire bouwsector
Objectum wil met haar projecten bijdragen aan een duurzame en circulaire bouwsector. Maar ook andere partijen helpen om stappen te zetten. We hebben ervaring met het ontwikkelen van onder andere visies, roadmaps, programmaplannen en met kwartiermaken. Ook kunnen we (tijdelijke) ondersteuning bieden in (bijvoorbeeld) een lopend programma. We verbinden daarin graag onze gedegen kennis van de bouwsector en bouwprocessen aan onze expertise op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.
Kennisnetwerken
Met name op het gebied van circulair bouwen is nog veel kennisontwikkeling nodig. De stip op de horizon en de hanteren strategieën zijn wel helder. Maar de praktische doorvertaling nog niet altijd. Objectum participeert daarom actief in kennisnetwerken op dit vlak, zoals Gideon, de SAB werkgroep circulariteit en bijeenkomsten van Cirkelstad, naast interne kennisdeling. Ook heeft één van onze collega’s aan de wieg gestaan van Platform CB’23. De denkwijze van dit platform ondersteunen wij van harte: Alleen ga je sneller maar samen kom je verder!
Projecten met deze dienst.
Building Balance
Building Balance is een landelijk programma dat uitvoering geeft aan de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB). Deze aanpak, waarop 4 ministeries samenwerken (LNV, BZK, I&W en EZ), is in 2023 gelanceerd door ministers Hugo de Jonge en Piet Adema. Het betreft een miljoenen programma met verschillende maatregelen om de toepassingen van biobased materialen in de bouw snel te vergroten. Met als doel om CO2 uitstoot door de bouwsector te verminderen, de landbouwtransitie te stimuleren en circulariteit van bouwmaterialen te vergroten. Building Balance richt zich daarbij op woning- en utiliteitsbouw (B&U) en grond-, weg- en waterbouw (GWW).
Bekijk project