Transformatie wordt steeds onlogischer

Transformatie is het gesprek van de dag in de vastgoedsector. Wegens het enorme woningtekort ligt de nadruk met name op het transformeren van kantoorgebouwen naar woningen. Op de website van Vastgoed Journaal schrijft Kimberly Camu dat het opwaarderen van vastgoed een steeds belangrijkere rol speelt en dat we de komende periode haast geen nieuwbouw meer nodig hebben, wanneer we alle leegstaande gebouwen zouden aanpakken (link naar artikel).

Is er sprake van een trendbreuk?

Toch is het zaak om deze roze bril af te zetten, want de werkelijkheid blijkt gecompliceerder. Rogier Hentenaar schrijft op Vastgoed Journaal namelijk dat er begin 2017 al 134.000 m2 minder is getransformeerd dan in begin 2016 (link naar artikel). Maar waar komt dit door? Volgens hem wordt de herontwikkeling van nutteloze kantoren steeds lastiger omdat er simpelweg minder van zijn. Het zogenoemde laaghangend fruit raakt op, waardoor men nieuwbouw boven transformatie verkiest.

Transformatie simpelweg te duur

Ik denk dat hier een belangrijkere oorzaak aan ten grondslag ligt, namelijk dat transformatie simpelweg duurder is dan nieuwbouw. In eerste instantie leek transformatie aantrekkelijker dan nieuwbouw, omdat je niet aan het laatste bouwbesluit hoeft te voldoen en terug kan vallen op van rechtswegen verkregen regelgeving. Nu spelen duurzaamheid en het klimaat echter een steeds prominentere rol in onze samenleving (hier gelukkig nog geen Trump-taferelen), waardoor deze voordelen van transformatie komen te vervallen. Een oud gebouw duurzaam maken is namelijk veel duurder dan een duurzaam nieuwbouwproject.

Kern: we lezen een trendbreuk dat kantoorgebouwen opraken, maar belangrijker is dat transformeren gewoon erg duur is.

Lex van Dop

Lex van Dop

Na jarenlange ervaring in de vastgoedsector, begon Lex van Dop in 2002 als zelfstandig ondernemer met Objectum. Wat in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een vitaal bedrijf met zeer divers portfolio. Na zijn werkzaamheden als directeur is Lex zelf nog steeds actief bij grote projecten betrokken. Vanwege zijn lange ervaring met complexe processen en projecten, ligt het zwaartepunt van zijn werkzaamheden op het gebied van planontwikkelingen en herontwikkelingen van stedelijke gebieden.

Volgende