Healthy Urban Living: de gezonde verstedelijking

Healthy Urban Living , de gezonde verstedelijking, en Circulair bouwen nemen een steeds belangrijkere plek in het bouwproces in.  Het efficiënter gebruik maken van beschikbare grondstoffen en materialen is de kern van circulair bouwen. Dat is dan ook een belangrijk onderdeel voor de gezonde verstedelijking. Je merkt het misschien niet direct om je heen, maar wist je dat het gemeentehuis van Venlo grotendeels circulair gebouwd is? Ook het kantoor van Alliander in Duiven en het reeds geopende paviljoen The Green House in Utrecht zijn zoveel mogelijk circulair uitgevoerd. Kortom, circulair bouwen raakt steeds meer verweven in ons dagelijks leven. Al dan niet merkbaar. Al zou dit wat mij betreft een nog prominentere rol in mogen nemen, waar ook zeker meer mee gepronkt mag worden.

Ontwikkelingen

Laatst was ik bij twee bijeenkomsten over circulair bouwen. Ironisch genoeg heerste daar de tendens dat circulair bouwen de normaalste zaak van de wereld is, terwijl het één stap buiten die vier muren nog een vrij onbekend fenomeen is.

Een mooie ontwikkeling waar veel potentie in zit is Madaster, een online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het doel is om materialen in het gebouw inzichtelijk te maken. Bovendien wordt het hergebruik van materialen gestimuleerd. Daarbij kan een BIM-model van het gebouw ingeladen worden, waarna een overzicht ontstaat van hoeveelheden, de gebruikte materialen en de mate van circulariteit op gebouwniveau.

Slordigheidje

Toch laat de praktijk zien dat een idee lang niet altijd makkelijk wordt gerealiseerd. Zo stuitte een partij tijdens de bouw van een duurzaam kantoor op een slordigheidje. De tegels waren weliswaar Cradle to Cradle (waarbij alle gebruikte materialen van het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product), maar de lijm bleek giftig. Dat overkomt je natuurlijk niet nog een keer.

Een veelgehoorde uitspraak tegenwoordig is dat bedrijven menen ‘circulair bezig te zijn’. Terwijl dit soms betekent dat ze enkel bureaus hergebruiken of één materiaal circulair toepassen. Hoewel het een goed begin is, moeten we ervoor waken dat circulariteit geen (te) breed begrip wordt of zelfs doorslaat in de richting van schijnpolitiek.

Kortom, we zijn goed op weg met z’n allen, maar daarmee zijn we er nog niet.

healthy urban living

Project Kruisvaartkade in Utrecht – impressies door RROG Stedenbouw en Landschap

Healthy Urban Living

Een mooi voorbeeld van een project waar ikzelf aan werk en waaruit blijkt dat mens, natuur en omgeving steeds belangrijker worden in het bouwproces is gebiedsontwikkeling Kruisvaartkade in Utrecht. Dit project wordt zoveel mogelijk gecentraliseerd rondom het thema ‘healthy urban living’. Oftewel een gezonde leefomgeving maken en plekken waar mensen zich goed voelen creëren. Hoe verbind je groen met techniek en maak je toch een levendig gebied dat (sociale) activiteit stimuleert? Dat is een belangrijke vraag die gesteld wordt tijdens het proces van dit project.

Bouwen gaat tegenwoordig veel verder dan enkel een gebouw neerzetten. Het toekomstbeeld eist simpelweg om ook rekening te houden met het welzijn van mens, natuur en omgeving. Hoewel we goed op weg zijn, zou ik het mooi vinden als Healthy Urban Living samen met Circulair bouwen in de toekomst een vanzelfsprekende rol inneemt in het bouwproces. Dat het op den duur wél de normaalste zaak van de wereld wordt. 

Lisa Schrijvers

Lisa Schrijvers is sinds februari 2017 werkzaam bij Objectum als bouwprojectmanager. In deze rol ondersteunt zij de senior-projectmanagers bij hun dagelijks werkzaamheden op verschillende projecten. Hiervoor was Lisa werkzaam bij een architectenbureau, adviesbureau en een aannemer.

Regelmatig verschijnt er een blog waarin Objectum haar visie belicht met betrekking tot ontwikkelingen in de vastgoedmarkt. Benieuwd naar de volgende blogpost? Volg ons op Twitter en LinkedIn en blijf op de hoogte.

Vorige

Volgende