Een gezonde werkomgeving, wat houdt het in en wat komt erbij kijken?

De pandemie houdt nog steeds stand wat gevolgen heeft voor de kantorenmarkt. De werkplekken worden weer onder de loep genomen en er lijkt meer aandacht te zijn voor de vragen: ‘wat is een gezonde werkomgeving en hoe creëer je zo’n omgeving? Het is namelijk bewezen dat gezonde en vitale medewerkers productiever zijn en minder verzuimen. Kantoorgebouwen moeten daarom voldoen aan diverse eisen. Objectum adviseert over een gezonde werkomgeving en bedenkt oplossingen voor vraagstukken op dit gebied. Samen met onze opdrachtgevers realiseren we gebouwen die gezonde werkplekken bieden.

Wat is een gezonde werkomgeving, ofwel ‘healthy office’?

Gezond werken betekent een veilige, gezonde werkomgeving waarin werknemers zich zowel fysiek als mentaal goed voelen. De volgende kernwaarden hebben bijvoorbeeld te maken met gezond werken: een prettige werkplek, goede werksfeer, uitstekende geluid- en luchtkwaliteit, beweging, gezonde catering, optimale verlichting, hygiëne en zelfs planten en kunst kunnen een positief effect hebben op de eindgebruikers. De juiste temperatuur, voldoende (natuurlijk) licht en een goede luchtkwaliteit zijn zaken waar Objectum zich mee bezighoudt bij de bouw of renovatie van kantoren.

Een prettig binnenklimaat draagt bij aan het welbevinden van mensen en biedt meer werkplezier en een hogere productie. Uit onderzoek blijkt dat een goed binnenklimaat de productiviteit met 10 tot 15% verhoogt. Bij bouwprojecten kijken we samen met de betrokken partijen hoe we een gezonde werkomgeving kunnen creëren, zodat de gezondheid van de medewerkers op kantoor verhoogd wordt. Dit doen we door een huisvestingsconcept te creëren dat zich volledig richt op het scheppen van een gezonde werkplek en werkomgeving voor de (eind)gebruiker. In een ideale situatie moet de gezonde werkomgeving ervoor zorgen dat de eindgebruiker energieker en gezonder de werkomgeving verlaat.

Goede gebouwen met gezonde werkplekken

Door het coronavirus zijn thema’s als gezondheid en het welzijn van mensen dagelijks aan de orde. De technische eisen waar kantoren wat betreft gezondheid, luchtkwaliteit, licht en fysieke ruimte aan moeten voldoen, worden naar verwachting de komende jaren alleen maar strenger. Voor werkgevers en werknemers biedt het voordelen: enerzijds willen werkgevers een gezonde werkomgeving bieden voor het aantrekken en het behouden van talent, anderzijds willen zij de operationele kosten optimaliseren, omdat veel van de kosten uit personeelskosten bestaan.

Het binnenklimaat, de verlichting en luchtkwaliteit

Een belangrijk thema bij een gezonde werkomgeving is de luchtkwaliteit, de verlichting en het binnenklimaat. Zo heeft een slechte luchtkwaliteit, bijvoorbeeld door onvoldoende ventilatie, gevolgen voor het welzijn en de productiviteit van de medewerkers. Volgens TNO kan een slecht binnenklimaat leiden tot productieverlies van de werknemers. Ook licht is belangrijk.

Jarenlang onderzoek toont aan dat licht onze stemming, slaapkwaliteit en ons concentratievermogen en productiviteit flink kunnen beïnvloeden. Onjuiste (kunst)verlichting kan leiden tot een verstoring in onze biologische klok. Op een gemiddelde kantoor dag kijken we veel naar het blauwe licht van onze beeldschermen. Door deze ‘overdosis’ aan blauw licht raken we sneller vermoeid. Een goede dosis daglicht is daarom voor iedere werkplek een vereiste. Bij het creëren van een gezonde werkomgeving houden we hier bij Objectum rekening mee.

Effecten gezond werken op kantoor

Er zijn diverse internationale en nationale onderzoeken die het effect van een gezonde werkomgeving belichten. Zo toont onderzoek van de Universiteit Twente en CBRE aan dat een gezond kantoor bijdraagt aan gelukkigere en productievere medewerkers. Tijdens het onderzoek werd er in een kantoor planten en betere verlichting geplaatst en werd beweging en gezondere voeding gestimuleerd. Door middel van interviews, vragenlijsten, experimenten en activity trackers werden de effecten onderzocht. De veranderingen hadden allemaal een positief effect op het gevoel van welzijn van de medewerkers.

Onze diensten

Maar wat doen wij precies op het gebied van het bouwen van duurzame en gezonde kantoorpanden? Ons expertise komt eigenlijk samen in drie gebieden bij het bouwen aan een gezonde werkomgeving: bouw- en procesmanagement, planontwikkeling en huisvestingsadvies. Onze bevlogen adviseurs zetten hun expertise in deze drie gebieden optimaal in voor het beste resultaat. Dit doen we door alle betrokken partijen binnen het bouwproces van een kantoorpand met elkaar te verbinden en te coördineren. Optimale samenwerking tussen partijen is dé sleutel tot succes. Het resultaat moet altijd beter zijn dan elke inbreng apart. Dat is waar onze enthousiaste bouwmanagers zich iedere dag weer vol overgave in verdiepen. Objectum biedt een van A tot Z service aan bij de bouw van kantoren.  

Onze gezonde werkomgeving projecten

Objectum heeft meegewerkt aan verschillende bouwprojecten voor kantoren. Zo hebben we gewerkt aan het project Care Nederland in Den Haag, de relocatie van 956m2 kantoorruimte in opdracht van CARE Nederland. En de taak van Objectum? Huisvestingsadvies en procesmanagement.

Of het bouwproject Port City in Rotterdam, de herontwikkeling van 2 kantoren à 8.000 m² en parkeergarage (320 plaatsen) en openbaar dek in Rotterdam in opdracht van Gemeentelijk havenbedrijf Rotterdam. Onze taken: huurderbegeleiding/afbouw coördinatie, directievoering en het ontwikkelen van een multi-tenant concept. Genoeg ervaring dus als het gaat om het creëren van een gezonde werkomgeving!

Neem ook een kijkje in het project Spazio Offices in Zoetermeer, de bouw van ruime kantoren in hartje centrum met uitzicht over de stad in opdracht van Unibail Rodamco. Voor het project heeft Objectum huisvestingsadvies, directievoering en toezicht uitgevoerd. 

Samen bouwen aan een gezonde werkomgeving?

Duurzame kantoren vragen om een langetermijnstrategie. Zo moet van tevoren al worden bedacht welke (soort) afspraken en eisen passen bij het (verwachte) gebruik van het gebouw en de levensduur van het gebouw. Objectum kan dit soort zaken tijdig afstemmen met alle betrokken partijen. Wij denken van begin tot eind mee en helpen bij de realisatie van een gezonde werkomgeving. Wij organiseren de communicatie tussen partijen en bewaken het bouwproces, zodat het bouwwerk binnen de randvoorwaarden gerealiseerd wordt. Onze toegewijde bouwmanagers controleren de resultaten en verzorgen het risicomanagement. Samenwerken op het gebied van kantoren? Neem dan contact met ons op. Bij Objectum staan we écht voor je klaar. Samen realiseren we een mooi project!

Vorige

Volgende